II RELACJA Z WYJAZDU DO RUMUNII

Drugi dzień pobytu w Dorohoi- Rumunia

Drugi dzień naszej wizyty w Dorohoi upłynął na warsztatach kulinarnych. Młodzież została podzielona na grupy międzynarodowe. Jedna grupa zajęła się zakupami w supermarkecie, pozostali zostali zabrani na kuchnię w centrum charytatywnym Sarepta gdzie rozpoczęło się wielkie gotowanie.. Wspólnie przygotowywali posiłki z udziałem miejscowych kucharek i opiekunów rumuńskich. W tym czasie nauczyciele pracowali nad planem przyszłych spotkań w Polsce, Niemczech i Hiszpanii. Potem zjedliśmy potrawy, które były zarówno pyszne, jak i zdrowe. Zasiedliśmy do stołu i podano nam zupę jarzynową, przygotowaną przez polskich i rumuńskich uczestników. Niemcy pochwalili się kartofel-salat, czyli sałatką ziemniaczaną. Następnie podano danie przygotowane przez Hiszpańskich uczestników, była to papatas z jabłkami- czyli omlet z jabłkami. I na deser otrzymaliśmy ciepłe bułeczki z serem przygotowane przez rumuńskich uczestników. Wszystko to przepijaliśmy naturalnymi sokami z jabłek, marchwi, cytrusów wyciskanych na miejscu oraz bardzo dobrą woda mineralną z miejscowych źródeł.
Po sytym obiedzie rozpoczęliśmy prace w grupach nad projektowaniem logo i strony internetowej naszego projektu oraz kwestionariuszem na temat tego, co sprawia, ze chorujemy lub jesteśmy zdrowi (sick or Sound). A jutro czeka nas poszukiwanie skarbów w Dorohoi...

Relacjonuje:
P. Agnieszka Strusińska
P. Janusz Łach

kontakt
aktualności



engine solidside | system zarządzania treścią 3w-cms